19th Ave New York, NY 95822, USA

OSNOVNA UPUTSTVA O GAJENJU SUKULENTI

Sukulenti nisu kaktusi iako se gaje na sličan način. Sukulenti su jos uvek sačuvali listove koji, pored toga sto čuvaju vodu, jer su mesnati i najčešce presvučeni voštanom prevlakom, obavljaju i fotosintezu. Ima sukulenata, narocito iz roda Euforbije, cija su tela slična nekim vrstama kaktusa. Ali to je samo prvi izgled.
Sukulenti koje gajimo u kolekcijama, potiču uglavnom iz Afrike, Južne i Srednje Amerike, područja sa mnogo sunca i svetla. Neki od njih podnose najjače sunce (Ečeverije, Agave, Sedumi), dok neki traže zasenčenje (Havortije, prekrasna africka sukulenta). Sukulenti cije ime znaci sok-sočan, mogu dugo da izdrže bez vode, čak duže od nekih kaktusa. Zimi ih štitimo od smrzavanja. Za neke je dovoljna temperatura od 5°C. (Euforbije, Havortije, Krasule) a drugi vole prezimljavanje na temperaturi od oko 12°C. Najlepše su i najvrednije one kolekcije u kojima pored kaktusa ima i sukulenata. Za zalivanje najčešće koristimo vodu iz vodovoda. Za naše biljke ona je pretvrda. Da je ucinimo povoljnijom ostavljamo je da odstoji najmanje 24 sata u otvorenom sudu (bokal, kofa), nikako u flaši ili balonu. Pred zalivanje vodu ne mućkamo, samo je odlijemo tako da nivo od 4-5 cm pri dnu ne koristimo za zalivanje jer su tu nataložene soli koje vodu čine tvrdom.
Gajenje sukulenti - Kaktus-Tom
Sukulenti osnovna uputstva o gajenju i saveti - Kaktus-Tom
I leti i zimi voda treba da ima temperaturu vazduha. Zimi je poželjno da bude koji stepen toplija. Ne zalivamo po suncu i izbegavamo da kvasimo listove sukulenata, posebno je to pozeljno za Ečeverije sa čijih listova voda sporo isparava, i ako ubrzo ogreje sunce moze doći do oštećenja lista-ožegotina. Da bi izbegli negativne posledice po naše biljke zbog tvrde vode, pribegavamo češćem menjanju supstrata, to jest presađivanju. Naravno kišnica je u redu, ali u gradovima ona uglavnom nije čista. Osnovni razlozi sakupljanja i gajenja ovih biljaka leži u njihovoj lepoti i našoj radosti uživanja u njihovim oblicima, formama, bodljama i cvetovima. Zato moramo nastojati da nam biljke budu lepo odnegovane. Majka priroda nam je podarila tu lepotu na uživanje i mi nemamo prava da je skrnavimo. Ovo su prve informacije za potencijalne kaktusare. Kontaktiranje sa iskusnim kolekcionarima i odgajivačima, kao i korišćenje stručne literature i pomoći , omogućiće zainteresovanima da steknu potrebna znanja iz ove zaista široke oblasti. NEKA VAM JE SREĆAN POČETAK.